Törene Vakfıkebir Kaymakamımız Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkan Vekilimiz Ali Bayram Tanrıverdi ve protokol üyeleri katıldılar. Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Ali Bayram Tanrıverdi; Bugün, Vakfıkebir’imizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 105. Yılını ülkemizde yaşanan deprem felaketi dolayısıyla buruk bir şekilde kutluyoruz.
“ Ülkece yaşadığımız bu acı günlerde birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır”
14 Şubat ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü birliğin beraberliğin ve kardeşliğin daha da pekiştiği zamanlardır. Ülkece yaşadığımız bu acı günlerde en çokta birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında tarafsızlığını ilan eden Osmanlı Devleti, kısa bir süre sonra, kendisini savaşın içerisinde bulmuştu. Savaşın başladığı 1914 yılından itibaren eli silâh tutan mensuplarını cephelere gönderen Vakfıkebir, bütün imkânsızlıklarına rağmen, Rus istilâsından kaçarak muhacir çıkanlara da bir sığınak olmuş, ekmeğini onlarla paylaşmış, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı. Karadağ ve civarında cereyan eden, kahramanlıklarla dolu vatan savunmamızda Sahil Grubumuzun karargâhı Vakfıkebir’de idi.
“Vakfıkebir 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi”
Yediden yetmişe yöre insanımızın iştirak ettiği ve 3 ayı aşkın süre devam eden bu muharebelerde düşman; deniz, kara ve hava üstünlüğüne sahip olmasına rağmen, bu cephede bir adım ileri gidememişti. Ancak, güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan’ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisdağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep oldu. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebirimiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi.
“Tarih, geçen zamanların şahididir”
Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler. Düşman işgali altında yaşamaktansa geleceği bilinmeyen bir yolculuğa çıkan ecdadımız, iki yıllık süre içinde türlü meşakkatlerle karşılaşmış, ağır bedeller ödemişlerdir. Bu dönemde tüm Karadeniz Bölgesinden 1 milyon 200 bin kişi muhacir çıkmış, iki yıl sonra geriye sadece 180 bin kişi dönebilmiştir. Bundan 105. yıl önce Beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerimiz 14 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i kurtardı. Tarih, geçen zamanların şahididir. Geçmişi olmayanın geleceği de yoktur. Gelecekte bizi nelerin beklediğini ancak geçmişte başımıza gelenlerden anlayabiliriz. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, bağımsızlıklarını koruyamadıkları unutmayalım. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimize rahmetle anıyorum. Deprem felaketinde yaşamını kaybetmen tüm kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.
Tören 105. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.