Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, komite üyeleriyle birlikte Büyükkliman gazeteciler Cemiyeti Hikmet Aksoy Lokalinde 21. Geleneksel Tonya Tereyağı ve Kültür Sanat Festivali öncesi basın açıklaması yaparak Büyükliman Bölgesi ve çevre illerdeki vatandaşları hafta sonu yapılacak olan festivale davet etti.
“Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz”
Yöresel sanatçıların üç gün boyunca performans sergileyeceği festival ile ilgili çağrı yapan Başkan Beşel, “İnsanlarımızın eğlenmeye, dinlenmeye ve ortak anlar yaşamaya sosyal ve psikolojik olarak ihtiyacı vardır. Festivalimiz aynı zamanda diğer şenliklerimizden daha ziyade bu ihtiyaca karşılık vermektedir” dedi.
Başkan Beşel yaptığı basın açıklamasında herkesi festivale davet ederek, “24 Ağustos Cumartesi ve 25 Ağustos Pazar günü iki gün olmak üzere Tonya Tereyağı ve Kültür Festivalimizin 21.’sini icra etmiş olacağız. Festivalimiz geleneksel hale gelmiştir. İnşallah bundan sonra varlığımız devam ettiği sürece bu festivali kutlayacağız. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.
Kadim Tonya Tereyağını ve kadim folklorumuzun bir daha hatırlatılması için festivalimizin başarılı olmasını ve güzel sonuçların verilmesini diliyorum. Amacımız Büyükliman havzasının, çevre ilçelerin ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanların bir araya gelip birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları yaşaması. Tonya’mızın ziyaretiyle Tonya’nın değerlerinin hafızalarda bir daha tazelenmiş olmasıdır. İnsanlarımızın eğlenmeye, dinlenmeye ve ortak anlar yaşamaya sosyal ve psikolojik olarak ihtiyacı vardır. Festivalimiz aynı zamanda diğer şenliklerimizden daha ziyade bu ihtiyaca karşılık vermektedir” dedi.
“Her sanatın emeğinin bir karşılığı var”
Tüm hazırlıkların tamamlandığı festivalde özellikle yerel sanatçılar ile anlaşıldığını belirten Başkan Beşel, “Bugüne kadar festivallerimiz birlik, beraberlik ve coşku ortamıyla icra edilmişti. Bütün hazırlıklarımız yaptık. Tüm halkımızı davet ederek 21. Festivalimizin iyi ki geldim, bir daha gördüm, Tonya kültürünü olumlu yönde değerlendirdim diyerek ayrılacağı bir konsepte festivalimizi gerçekleştirmek için bütün hazırlıklarımızı yaptık. Sanatçılarımızın tercihinde yerel sanatçılarımızın tercih edilmesine özellikle önem gösterdik. Bazen beklenti ve eleştirilerle de muhatap oluyoruz. Bu tür etkinliklerin organizasyonu emek itibariyle zor olmakla birlikte finans itibariyle de çok kolay değildir. Hele hele günümüzde fiyat dalgalarının çok yorucu olması nedeniyle sanatçılarımızın talep ettikleri ücretlerin yükselmesiyle bu konuda gücümüzün yetebileceği sanatçılarımızla anlaşmaya özen gösterdik. Zira her sanat emeğinin bir karşılığı var. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak üzere tercihlerde bulunduk. Hazırlıklarımız ve duyurularımız yapıldı.
“Özellikle Vakfıkebir esnafımıza da hasetsen teşekkür ediyorum”
Beşel, festivallerin organizasyonu da, finansmanı da zor olduğunu ifade ederek, iş adamlarımızın ve iyilikseverlerimizin kapılarını çaldığımızda teveccühleriyle, sponsorluklarıyla bizleri ferahlatıyorlar. Uzattığımız elimizi geri çevirmeyen bütün sponsorlarımıza sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum. Özellikle Vakfıkebir esnafımıza da hasetsen teşekkür ediyorum. Bu güne kadar beni yalnız bırakmadılar. Yöresel sanatçıların yüzde doksanını aradık ve bir kısmının düğünü var. Bir kısmının önceden planlanmış etkinliği var. Bazılarında ise fiyat bakımından mutabakat sağlayamadık ve sanatçılarda özel bir tercihimiz olmadı.
“Tonya genelinde otuz ton süt üretiliyor”
Tonya genelinde otuz ton süt üretildiğinin altını çizen Başkan Beşel, bunun on tonu Tonya’da kalıyor ver tereyağına çevriliyor. Diğer yirmi ton ise çevre ilçelerdeki fabrikalara gönderiliyor. İlçede kalan on ton sütün yağı alındıktan sonrada yine fabrikalara süt olarak satılıyor.
“Tonya Tereyağı, kadimden beri Osmanlı Salnamelerinde”
Başkan Beşel, Tonya’da kübeli büyük baş hayvan sayısının Onatlı bin çıvarında olduğu biliniyor. Tonya Tereyağı, kadimden beri Osmanlı Salnamelerinde Trabzon Tereyağı olarak bilinen tereyağının Tonya’da üretildiğini Vakfıkebir ve Trabzon üzerinden bütün Türkiye’ye irsal ve ihraç edildiği hatta İstanbul’da Saraya gönderildiği salnamelerde açık olarak belirtilmiş. O günden bu güne kalitesini korumuş geçmişte yapılan 360 ürün arasında birinci seçilmiş. Daha sonraları da Tonya Belediyesi’nin girişimi ile Türk Patent Kurumu’ndan tescil işareti alınmış bir üründür. Bu özelliğinin Tonya’nın yaylalarından ve hayvanların beslenmesine konu olan bitkilerin türlerinden, cinslerinden ve çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Tonya’da hayvan türünün ağırlıklı jersey türünden olmasından kaynaklanıyor. Bu tür bitkiler sütün biyolojik bir yapıya sahip olmasından geliyor. Yağın bir özelliği de keyvan olarak tanımladığımız ev hanımlarımızın bu konuya hile karıştırmamış olmaları, saflığı ve temizliğini muhafaza etmeleri ürettikleri ürüne de intikal ettirmiş olmalarından kaynaklanıyor.
“Gıda teröründe çok büyük sıkıntı var”
Türkiye’de yıkıcı terörü sıfırladı, sınırlarımızın çok ötesine kovaladık, yok derecesine minimize ettik diyen Başkan Beşel, ancak gıda teröründe çok büyük sıkıntı olduğuna değinerek bu gün aldığınız zararlı bir gıdanın yirmi sene sonra görüyorsunuz. Beslenme son derece önemli ve bu gıdaların içeriği son derece önemli. Yağ alanında saf Tonya Tereyağının bu konuda tartışılmaz en üstün olduğu da bilimsel olarak biliniyor. Tonya Tereyağının herkes tarafından tüketilmesinde terettüt edilmemesi gereken kadim bir ürünümüz olduğunun altını bir kez daha çizmek isterin diyen Tonya Belediye Başkanı sıfatıyla yöre halkımızı Tonya’mıza Tereyağı ve Kültür Sanat Festivalimize davet ediyorum. Festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Festival, birinci gününde Horon ve kemençe günü olarak Hükümet Konağı önünde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Cumhuriyet Meydanı ve Süt Çeşmesi önünde son bulacak festival yürüyüşü ile başlayacak. Yarışmalar ve müzik günü olarak nitelendirilen ikinci gün ise İzmiş Yaylasında şenliklerin devamında Şehit Ayhan Güner ilkokulunun bahçesinde en iyi tereyağı yarışması, en iyi jersey ırkı düve yarışması, en çok süt veren üreticinin belirlenmesi ve en kaliteli süt veren üreticinin belirlenmesi yarışmalarından sonra gece mahalli sanatçıların sahne alacağı konserlerle festival sona erecek.
Festivalde Zeynep Başkan, Ali Alkurt, Neşat Aydın, Umut Berberoğlu, Ali Tetik, Efe Karagüzel, Kurtuluş Eyibil, Filiz Karadeniz, Batuhan Turan, Ayhan Oğuz, Mesut Maşeroğlu, Soner Ruhi Zaman, Alptekin Öztürk, Eser Meydan, Tolga Şamlı ve Yasın Erdoğan sahne alacaklar. Festivalin sunuculuğunu ise Tosun Paşa olarak bilinen Ertuğrul Yayla yapacak.
Başkan Beşel, basın açıklaması sonrası basın mensuplarının sorularını da cevapladı.