Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Vakfıkebir Ziraat Odası, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği" kursu düzenlendi. Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu tarafından kursiyerlere "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği" hakkında genel bilgiler verdi.
Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Vakfıkebir Ziraat Odası, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği" kursu ilçe müdürlüğü toplan salonunda düzenlendi. Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu tarafından verilen eğitim teorik ve uygulamalı olarak İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Genel olarak mantarın anavatanı, besin değerleri, yetiştirilmesi, pazarlanması gibi tüm konuları kapsayan eğitimde özellikle istiridye mantarının yetiştiriciliği üzerinde duruldu ve ilçe müdürlüğü bahçesinde hazırlanan eğitim materyalleri ile kursiyerlere uygulamalı olarak anlatıldı.
Vakfıkebir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin; “Vakfıkebir ilçesindeki üreticilerden gelen mantar yetiştiriciliği eğitimi taleplerinin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek bölgemizde uygulaması fazla olmamasına rağmen aslında yetiştiricilik açısından iklim özellikleri mantar yetiştiriciliğine çok uygundur. Çiftçiler tarafından çok merak edilen ve kazanç kapısı olarak görülen bir faaliyet alanı olup yaygınlaşması için çalışmalar sürdürüldüğünü” belirtti.
İstiridye mantarı yüksek miktarda B vitaminleri içerdiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu; “B3 vitamini sebzelerde bulunanın çok üzerinde; demir miktarı ise kırmızı et ve kümes hayvanlarına eşdeğerdir. Yapısında bulunan Levostatin maddesinin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Demir eksikliği anemisi olanların beslenme diyetinde bulunması gereken bir ürün olup yüksek kan basıncını kontrol altında tutarak tansiyonu düzenler. Kansere iyi geldiği iddia edilen istiridye mantarını tazesini pişirerek, salamura yaparak ve kurutarak tüketebileceğini” ifade etti. Mehmet Bülent ALP