Bu haber kez okundu.

VAKFIKEBİR MÜFTÜSÜ  HÜSEYİN KÖKSAL'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Toplumu aydınlatanlara da ayrıca hizmet etmenin görevleri arasında olduğunun altını çizen Köksal, “Cumhurbaşkanlığımız ve diğer bakanlıklarımız organize bir çalışmayla toplumu her türlü hastalıklardan koruma adına güzel tedbirler aldılar. Bu tedbirlerin yerini bulabilmesi için de vatandaşlarımızın buna uyum sağlamaları gerekiyor. Devletimizin şu anda uygulamış olduğu uygulamalar tamamen tedbire yöneliktir. Dışarıdan gelenlerin karantinaya alınması da tedbir amaçlıdır. 14 güne kadar bir şey çıkmadığı taktirde onlar da normal yaşamlarına döneceklerdir. Bunun başarılı olabilmesi için de hep birlikte yek vücut olmamız lazım” dedi.

KAZANÇ ENDİŞESİ İLE BAZI ŞEYLERİ SAKLAMAK STOKÇULUĞA GİRER

Bu uygulamaların doğal sonuçlarından bir tanesinin de piyasada oluşabilecek sağlık olduğuna vurgu yapan Müftü Köksal, “Bazı ürünlerin stoklanması, ihtiyaç halinde bulunamayışı stoktan kaynaklanmaktadır. Ürünlerin azalacağı dönemde stokçuluk yapmak tam bir fırsatçılıktır. Stokçulukla ilgili Kur’an’ın ilkeli bir duruşu var. “Malları zararınıza batıl yollarla yemeyin”. Çünkü bu batıl bir yoldur. Ticari anlamda ise Allah, “İnsanların mallarından eksiltmeyin” buyuruyor. Normal şartlarda piyasaya sürülen veya sürülmesi gereken bir malı, yarın pahalanır ve ben de daha pahalıya satarım diye bir tarafa çekiyorsan, bu stokçuluktur, bu fırsatçılıktır ve insanların mallarından eksiltmektir” şeklinde konuştu. Kur’an peygamberlerin en başından beri getirilmiş olan ilkeleri cem etti, topladı. En başından beri yaşanan sorunların cevapları Kur’anda yer alır. Kazanç endişesi ile bazı şeyleri saklamak stokçuluğa girer. Mülahaza biçimi, kişinin kendi menfaatine yönelik ileride devşireceği bir menfaat olduktan sonra, insanların zararına olduğu müddetçe İslâm buna karşı çıkar. Dolayısıyla bu gün, insanların faydasına olmayan bir şey hayır değildir. Peygamberimiz, insanların hayrına çalışanlara faydalı insanlar diyor. İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır” dedi.

EN İYİ DEZENFEKTAN MADDE SABUN VE SUDUR

Bir kimse şöyle düşünebilir; bir çok ürün var, bu ürün israf ediliyor, bu ürünü biraz bekletelim, zaten sürüm var, ihtiyaç hasıl olduğunda yeniden piyasaya sürerim diye düşünüyorsa bir sakınca yok. İsrafı önlüyor. Ama stokçulukta mantık o değil. Yarın pahalanır, ben de daha fazla kazanırım diye yapıyorsa stokçuluktur ve sonuna kadar da haramdır. Hiç bir dini izahı da yoktur. Ayrıca bunun topluma zarar verdiği de aşikardır. Özellikle dezenfektan malzemeleri başta olmak üzere gıda maddelerine de yansırsa o zaman daha değişik bir panik havası oluşacak. Dezenfektan madde ile ilgili toplumda oluşan hassasiyet aslında stokçuluğun oluşturduğu bir sonuçtur. Aslında en iyi dezenfektan madde sabun ve sudur. Parfüm katılmamış sade sabunla ellerimizi yıkadığımızda zaten korunacağız, hiç bir sıkıntımız olmayacak. Asıl sıkıntılar panikten kaynaklanıyor. Başka hiç bir şey yapmasak, sadece yapacaklarımızı yapsak ; ellerimizi yıkasak kafi. Bunları yaptığımız müddetçe Allah’ın izniyle hiç problem yok. Yüce Mevlâm toplumumuzu, milletimizi, Müslümanlarımızı ve hepimizi her türlü afet ve musibetten, bulaşıcı ve çeşitli hastalıklardan muhafaza buyursun. Bunu da büyük zayiat vermeden İnşallah atlatacağız” şeklinde konuştu.
Haber: Ziya FİDAYE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.